Opvoeden
Wat kost een kind echt?
“Elk kind kost je een ton!”, wordt vaak gezegd. Maar klopt dit nog wel, na alle inflatie en met de dure boodschappen? Ik zocht het voor je uit.
In dit blog lees je precies wat je financieel kunt verwachten wanneer je zwanger bent, een baby hebt en ook wanneer je kind naar de basisschool en daarna naar het voortgezet onderwijs gaat en eventueel gaat studeren. Met heel veel concrete voorbeelden.
Kortom: Wat kost een kind echt?
Tip: houd pen en papier bij de hand en noteer wat voor jou van toepassing is, dan heb je straks een mooi overzicht.
Wat kost een kind? Niet elk kind kost hetzelfde.
Laat ik beginnen met wat kanttekeningen. Het is namelijk heel moeilijk te berekenen wat een kind jou of mij precies kost. Dat is namelijk afhankelijk van drie belangrijke dingen, die ik eerst wil benoemen.
- Het belangrijkste punt: jouw inkomen.
Heb je meer inkomen, dan kost een kind jou ook meer. Dat komt omdat je dan bijvoorbeeld minder kinderopvangtoeslag krijgt. Maar ook omdat mensen met een hoger inkomen vaak ook kiezen voor duurdere vakanties, een luxer huis of nieuwere auto. - Ook een belangrijk punt: het aantal kinderen.
Heb je een kind, dan krijg je minder (of geen) kindgebonden budget, dan wanneer je vijf kinderen hebt. Ook zie je vaak dat mensen met meer kinderen spulletjes doorschuiven aan volgende kinderen. Denk aan een wiegje of een fiets dat best door twee kinderen te gebruiken is. Per kind ben je dus goedkoper uit wanneer je voor meerdere kinderen zorgt. - Keuzes die je maakt, maken ook een groot verschil.
Ga jij een dag minder werken? Gaan jullie groter wonen? Zoek je een hulp in de huishouding? Is de auto nog groot genoeg? Kies je regelmatig voor tweedehands of wil je alles nieuw? Dat soort keuzes hebben ook een enorme impact op hoeveel een kind in totaal echt kost.
Het voorbeeldgezin.
Om een helder beeld te geven, heb ik een voorbeeldgezin voor je bedacht. Dan kun je zelf kijken of jouw situatie op die van dit gezin lijkt, of juist helemaal niet. Daarna kun je de bedragen naar boven of beneden bijstellen.
Ons voorbeeldgezin bestaat uit vier mensen: Lisa (30), Mark (32), Emma en Sem Modaal. Mark werkt fulltime als autoverkoper. Lisa staat drie dagen per week voor de klas. Samen verdienen ze ongeveer 5000 euro netto per maand, dat is ongeveer 84000 bruto per jaar.
Omdat Mark en Lisa beide werken, hebben ze ook opvang nodig. Eerst kinderopvang en daarna bso. De kinderen gaan 2 dagen per week naar de opvang en 1 dag naar opa en oma. Om wat geld te besparen koopt het gezin regelmatig tweedehands meubeltjes en fietsen, dat is ook meteen beter voor het milieu. Lisa heeft beide kinderen 3 maanden borstvoeding gegeven en is daarna overgestapt op de fles.
Een dagje minder werken.
Lisa is aan het einde van haar zwangerschap vast een dag minder gaan werken. Nu ze drie dagen werkt, verdient ze 800 euro per maand minder. Ook zijn ze wat groter gaan wonen, nu er twee kinderen zijn. De hypotheek is 600 euro per maand meer. Wel hebben ze dezelfde auto gehouden, want die is ruim genoeg.
Je zou dus kunnen stellen dat het gezin Modaal 1400 euro per maand minder te besteden heeft, nu er kinderen zijn. Wanneer je er vanuit gaat dat Lisa pas weer 4 dagen gaat werken, zodra de jongste 12 is en ze in dit huis blijven wonen tot de jongste 20 is, dan kost ze dit dus al zo’n 250.000 (125.000 per kind)!
Daarnaast gaat het gezin Modaal twee keer per jaar op vakantie. Eerst gingen Mark en Lisa samen regelmatig buiten het hoogseizoen weg, maar nu gaan ze met z’n vieren in de schoolvakanties. De vakanties zijn dus, net zoals de etentjes en andere uitjes, een stuk duurder geworden. Omdat ze nu veel minder vaak gaan, zijn ze er netto ongeveer evenveel aan kwijt.
In verwachting, wat kost dat?
Wanneer we het hebben over de kosten van een kindje, denken we vaak wel aan de kinderopvang en kleertjes, maar de kosten beginnen al veel eerder. Namelijk, wanneer je in verwachting bent. Hieronder zie je een overzicht van de kosten die Lisa en Mark maakten tijdens de zwangerschap.

Wanneer je kiest voor tweedehands meubeltjes of kinderwagen, kun je op de duurste kostenposten al veel geld besparen. Lisa heeft ook wat zwangerschapskleding gekocht, zoals twee borstvoedingsbh’s en twee nette broeken voor haar werk.
Natuurlijk kun je tijdens je zwangerschap ook kiezen voor bijvoorbeeld een pretecho (90,-) of een gipsafdruk van je buik (50,-).
Alleen met het lijstje hierboven kom je tijdens
de zwangerschap op een totaal van 3.340,-.
Wat kost een kind van 0 tot 4 jaar?
Dan gaan we verder met de eerste vier jaar van het leven van je kind. Je begint misschien met borst en/ of flesvoeding, daarna volgen de hapjes en papjes en als peuter eet je kind ook al mee met wat jullie eten. Natuurlijk komt nu ook de kinderopvang om de hoek kijken. En hoe ga je je kindje vervoeren?
Bij Mark en Lisa zien de kosten in deze fase er zo uit:

Mark en Lisa hebben twee kinderen, die gaan beide twee dagen naar het kinderdagverblijf (kdv). Daarvoor krijgen ze ook kinderopvangtoeslag. De eigen bijdrage is per kind 250,- per maand. Voor vier jaar kom je dan op 12.000 per kind.
Wanneer je het lijstje hierboven optelt, kom je op
20.730 euro voor de baby en peutertijd.
Dat is per jaar iets meer dan 5000,-.
Naar de basisschool.
Van 4 tot 12 jaar gaan de meeste kinderen naar de basisschool. Mark en Lisa laten de kinderen van groep 1 tot en met groep 6 naar de buitenschoolse opvang (bso) gaan. Ook hiervoor krijgen ze kinderopvangtoeslag, de eigen bijdrage is nu nog 220,- per maand per kind. Dat is maandelijks dus een stukje goedkoper dan het kdv (250,-) maar je hebt het ook 6 jaar nodig, in plaats van 4. Dat maakt het alsnog een flinke kostenpost.

Wat valt nog meer op? Voor eten en drinken rekenen we op 40,- per kind per week. Dit is inclusief alles wat je koopt bij de supermarkt en drogist, denk dus ook aan wasmiddel, shampoo en pleisters.
Tweeduizend euro voor feestdagen en speelgoed klinkt misschien veel, maar dat valt best mee, wanneer je bedenkt dat het voor 8 jaar is. We gaan uit van 100,- voor een verjaardag, 50,- voor Sinterklaas en 100,- aan speelgoed door het jaar heen. Het kan misschien nog wat goedkoper, maar zeker ook veel duurder.
Veel kinderen gaan na hun zwem abc op een sportclubje. De kinderen van Mark en Lisa gaan eerst op voetbal. Dat kost ongeveer 135,- per jaar en daar komen dan de kleding en schoenen nog bij. Daarna gaan ze nog op streetdance. Dat kost ongeveer 25,- per maand.
En die kamer make-over? Kinderen van 4 jaar liggen natuurlijk niet meer in een peuterbed en die commode is ook veel te klein voor hun kleding. Dus tijd voor een nieuw bed, een kledingkast en ook meteen een nieuw behangetje.
Wanneer je het lijstje hierboven optelt, kom je op
48.050 euro voor de basisschooltijd.
Dat is per jaar iets meer dan 6000,-.
Wat kost een kind op het voortgezet onderwijs?
We komen weer in een nieuwe fase met het gezin Modaal. De kinderen zijn 12 jaar geworden en gaan naar het voortgezet onderwijs. Voor het gemak rekenen we dat ze daar 6 jaar blijven. Dat is het vwo of de havo met een jaartje blijven zitten.
Wat kost een kind van 12 tot 18 jaar? In die 6 jaar heb je in elk geval geen kinderopvang meer nodig, dat scheelt al flink. Deze zes jaar kosten in totaal:

Voor de boodschappen rekenen we nu 50,- per kind per week, want pubers in de groei eten en douchen meer dan basisschoolkinderen. Voor kleding of kleedgeld gaan we uit van 70,- per maand, dat is (net als het zakgeld) volgens de richtlijnen van het Nibud. En wat dacht je van bijles? Per les kost dat 40,- en de kinderen van Mark en Lisa hebben het twee jaar lang twee keer per maand nodig.
Natuurlijk is het ook weer tijd voor een make-over van de slaapkamers. De kinderen hebben een bureau en eenvoudige laptop nodig om hun schoolwerk mee te doen.
Wat er niet op het lijstje staat is de beugel. Niet alle kinderen hebben er eentje nodig en Emma en Sem hebben mazzel. Heeft jouw kind wel een beugel nodig? Reken dan op een eigen bijdrage van 1500,- tot 2000,- per kind.
Wanneer je het lijstje hierboven optelt, kom je op
28.590 euro voor de jaren op het voortgezet onderwijs.
Dat is per jaar iets minder dan 5000,-.
Mijn kind gaat studeren, wat kost dat?
Wanneer je kind naar het mbo gaat, ben je vaak wat goedkoper uit. Dat komt omdat je dan tot 18 jaar geen lesgeld hoeft te betalen. Kinderen die naar het hbo of de universiteit gaan, betalen wel vanaf het eerste jaar collegegeld. Het goede nieuws is dat zij dan ook meteen studiefinanciering ontvangen, ook wanneer ze nog geen 18 jaar zijn.
In ons voorbeeldgezin Modaal gaan we er vanuit dat de kinderen hbo gaan doen. Ze blijven thuis wonen en krijgen zorgtoeslag. Maar, vanaf hun 18e verjaardag vervalt wel de kinderbijslag. Gelukkig kunnen Emma en Sem zelf ook aan de slag met een bijbaantje.
Wat zijn Mark en Lisa kwijt voor deze vier jaar?

Wat valt op in dit laatste overzicht? Natuurlijk de autorijlessen. Sommige kinderen halen alles in een keer, anderen hebben meer kansen nodig. Volgens het cbr zijn de gemiddelde kosten nu 3200,-.
Het collegegeld was in 2025 ongeveer 2500,- en wordt elk jaar een beetje verhoogd. Je bent dus ruim 10.000 euro kwijt voor een studie van 4 jaar. Daar komen nog een laptop, boeken en soms ook andere leermiddelen bij. Dat verschilt natuurlijk enorm per opleiding en ook of je het een en ander tweedehands kunt aanschaffen, maar Mark en Lisa betalen 2800,- per kind.
Tot slot scheelt het natuurlijk enorm of je voor merken gaat of niet, wanneer je het hebt over kleding, schoenen, tassen en telefoons. Gelukkig kunnen de meeste kinderen zelf een bijbaantje nemen om daar aan bij te dragen. Van de zorgtoeslag en de studiefinanciering kunnen ze hun zorgpremie en een aantal andere kleinere kosten zelf betalen.
Gaat je kind uit huis, dan krijg je te maken met een heel ander kostenplaatje. Waarom? Een kamer huren in een middelgrote stad kost al gauw 700,- per maand.
Wanneer je het lijstje hierboven optelt, kom je op
31.180 euro voor de studiejaren.
Dat is per jaar bijna 8000,-.
Conclusie: wat kost een kind echt?
Laat ik nog eens benoemen dat de kosten voor een kind enorm kunnen verschillen. Het hangt af van jullie inkomen, het aantal kinderen, of je groter gaat wonen en minder gaat werken, of je kind uit huis gaat of thuis blijft wonen bij het studeren, of hij een beugel nodig heeft of bijles, of je gaat voor een tweedehands fiets of een nieuwe fatbike. Je kunt dus zeker niet stellen dat elk kind even duur is.
Daarom zijn we in dit blog aan de slag gegaan met het “gezin Modaal”, als voorbeeld. Je kunt je eigen situatie daarmee vergelijken en bijstellen waar dat nodig is.
Maar wat kost een kind in gezin Modaal?
Tellen we alle bedragen bij elkaar op, dan komen we op een totaal van 131.890,-
Daarbij zijn we er vanuit gegaan dat je maar 2 dagen kinderopvang nodig hebt, regelmatig tweedehands spullen aanschaft, geen merkkleding koopt en je kind een bijbaantje heeft en geen beugel nodig heeft. We kunnen dus wel stellen:
van een ton red je het echt niet.
Vergeten kosten.
Tot slot nog de kosten die bijna alle ouders een beetje vergeten. Een kind (of meerdere kinderen hebben) is topsport. Dat betekent dat jullie ook regelmatig goed voor jezelf moeten zorgen om een goede ouder te kunnen zijn.
Dat kun je bijvoorbeeld doen door regelmatig samen iets leuks te gaan doen; uit eten of een theaterbezoek bijvoorbeeld. Misschien wil je het abonnement op je sportschool verhogen of een keertje naar de sauna of een massage boeken.
Ook is het slim om je inhoudelijk goed voor te bereiden op het ouderschap. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de gidsen en workshops van mijn online campus. Je vindt daar alles over bijvoorbeeld goed grenzen aangeven, goed voor jezelf zorgen en opvoeden zonder straffen en belonen. Het goede nieuws is dat dat maar een paar tientjes hoeft te kosten. Neem gerust een kijkje in de campus, om te zien welke workshop goed bij jou past.
Heb je vragen of opmerkingen over dit blog? Neem contact met me op via het contactformulier.