Pauline de Vries

Ik ben Pauline de Vries; pedagoog, coach en moeder van twee superleuke pubers.

Op deze pagina vertel ik je wat meer over mezelf; over mijn werk, mijn ervaring, mijn missie en over mijn privéleven.

Laat ik met het laatste beginnen. Ik ben Pauline, samen met mijn man en onze twee kinderen wonen we in Assen. Ruim tien jaar geleden was ik niet de vrolijke en energieke moeder die ik nu ben. Ik was moe, uitgeblust, teleurgesteld in mezelf en soms strenger dan ik eigenlijk wilde zijn.

Er zijn verschillende redenen waarom ik toen niet de vrolijke en relaxte moeder was, die ik wilde zijn. Op de eerste plaats was ik nog maar net moeder. En al had ik alles gelezen en bestudeerd wat ik maar kon vinden over opvoeden, hoe het is om moeder te zijn ontdek je pas zodra het zo ver is.

Daarnaast is mijn eigen jeugd geen gladde weg geweest. Mijn ouders scheidden toen ik een peuter was, het werd een vechtscheiding en er gebeurden nare dingen. Uiteindelijk voedde mijn moeder ons bijna helemaal alleen op. Ze had hier in het noorden geen netwerk of steun, haar ouders waren ook al jong overleden. Opvoeden was voor haar echt een uitdaging. Ze was dapper en sterk en gaf wat ze ons kon geven, maar het lukte haar niet om een relaxte moeder te zijn.

Hierdoor had ik zelf ook moeite om te ontdekken wat voor moeder ik wilde zijn en hoe ik dat kon realiseren. Soms hielden de kinderen mij een spiegel voor, of werd ik getriggerd door iets wat ze zeiden of deden. Kortom, het was belangrijk dat ik eerst met mezelf aan de slag ging, voordat ik ook een relaxte moeder werd.

Wat is een relaxte moeder?

Voor mij is een relaxte moeder een moeder die opvoed met zelfvertrouwen, plezier, energie en voldoende tijd voor zichzelf. Dat doet ze op een manier die bij haar en bij haar gezin past. Ik geloof dus niet in een standaard opvoedmethode, er is geen ‘one size fits all’.

Wie zijn de moeders die ik al geholpen heb om een relaxte moeder te worden?

De moeders die ik help zijn min of meer vastgelopen in het moeder zijn. Sommige moeders geven aan zichzelf kwijtgeraakt te zijn. Dat is voor mij heel herkenbaar. Tien jaar geleden wist ik ook niet meer waar ik van hield, wat belangrijk was voor mij en waar ik gelukkig van werd. Ik zette de kinderen altijd op 1, op zo’n manier dat er te weinig ruimte was voor mij.
Nu lukt het me wel om tijd voor mezelf vrij te maken en op tijd mijn hoofd leeg te maken en op te laden. Daar help ik nu dagelijks andere moeders mee.

Andere moeders hebben een specifiek opvoedprobleem dat ze graag aan mij willen voorleggen. Ze willen graag tips voor hun samengestelde gezin, of ze hebben vragen over het begeleiden van hun kind met ASS, hoogbegaafdheid of AD(H)D. Zo schreef een moeder laatst aan mij:

“Over het algemeen verloopt mijn gezin op rolletjes. Mijn probleem of eigenlijk mijn doel is om meer inzicht te krijgen in het opvoeden van een kind met asperger en dat te combineren met een druk leven. Dus met zo weinig mogelijk stress iedereen happy houden en maken. Plus de overgang naar de puberteit van mijn schatje met asperger soepeler te laten verlopen. Wat kan ik verwachten en waar kan ik nu alvast op inspelen zodat zij zich goed voelt? Ik ben wel eens/vaak gestrest over de stressmomenten en hoe ik die beter aan kan pakken.”

Nadat ze het traject Relaxed Opvoeden bij mij had gevolgd, schreef ze:

“Je bent geen probleemgeval om jou in te schakelen. Soms heb je gewoon even iemand nodig die luistert met je mee kijkt en een andere blik heeft. Dat jij dan ook nog eens de kennis hebt en beschikt over een natuurlijke opvoedflow die voor iedereen in te zetten is is wat mij betreft een winning combinatie. Het is een soort van APK om weer vol goede moed de ouder te zijn die je al bent! Alleen dan met wat extra kennis en energie! Ik ben je dankbaar voor je inzichten, oplossingen en frisse blik. Vaak zie je zelf niet zo snel waar je kunt verbeteren of kunt aanpassen omdat gewoontes zo ingesleten zijn. Je krijgt dan een tunnelvisie die jij snel verbreekt. Snel, simpel en mega doeltreffend!”

Mijn missie is: zoveel mogelijk moeders helpen op Relaxed op te voeden.

Ik heb ervaren dat moeders die zelf lekker in hun vel zitten, beter kunnen opvoeden. Dat er in die gezinnen meer rust en plezier is. Dat het werken aan je persoonlijke ontwikkeling als moeder, direct een positieve invloed heeft op je kinderen.

Nadat ik zelf mijn draai had gevonden als moeder en ontdekt had wat voor mij wel en niet werkt, ben ik nog verder gaan studeren. Ik was op dat moment al basisschoollerares en ik sprak regelmatig moeders die mij als juf advies vroegen. Maar met alleen mijn Pabo diploma vond ik dat ik de moeders en de kinderen onvoldoende kon helpen. Daarom ben ik pedagogiek gaan studeren aan de RuG. Vervolgens heb ik me verder gespecialiseerd in de gedragswetenschappen. Waarom gedragen we ons op een bepaalde manier en hoe kunnen we gedrag op een positieve manier veranderen? In de jaren dat ik met vluchtelingen werkte, heb ik me verder gespecialiseerd in het omgaan met trauma’s en triggers bij volwassenen en kinderen.

Alle kennis en ervaring die ik opgedaan heb, deel ik nu met zoveel mogelijk andere moeders. Dat doe ik op verschillende manieren, zodat jij kan kiezen wat het beste bij jouw situatie past. Op deze website vind je meer informatie over wat ik allemaal aanbied:

 • Gratis e-books, met tips om tijd voor jezelf vrij te maken.
 • Ik geef regelmatig een gratis webinar, waarin ik tips deel om een relaxtere moeder te worden.
 • Blogs, met nog meer tips, inspiratie en informatie.
 • Het traject Relaxed Opvoeden, waarin in moeder een half jaar begeleid met een online cursus en 1 op 1 online coachgesprekken.
 • De cursus Meer tijd voor jezelf, waarin je gegarandeerd binnen een maand wel tijd voor jezelf vrij kunt maken.
 • De cursus Grip op emoties, waarin ik je meer vertel over hoe je beter om kunt gaan met je eigen (heftige) emoties en die van je kind.

Daarnaast zet ik regelmatig video’s en berichten op Facebook, Instagram en LinkedIn over relaxed opvoeden, om je nog meer te inspireren. Ik zou het heel leuk vinden als je me daar gaat volgen, zodat ik jou ook beter kan leren kennen!

Wat je nog niet van mij weet:

 • Sinds mijn 15e ben ik vegetariër, mijn man is nog langer vegetariër en dus voeden we onze kinderen ook vegetarisch op.
 • Mijn ouders zijn inmiddels beide overleden. Tygo en Sofie hebben gelukkig nog wel een leuke opa en oma; mijn schoonouders.
 • We gaan in de vakanties er graag op uit met onze camper. Het allerliefste ga ik dan naar zee, want die mis ik hier in Drenthe wel.
 • Ik heb een jaar in Zwitserland gewoond. Verder woonde ik in Valthermond en in Groningen. Ik ben, net zoals mijn man, geboren in Assen en hier zijn we ook weer terug gekomen.
 • Verder ben ik gek op kamerplanten (hier op mijn werkkamer staan er ‘maar’ 12, er staan tientallen in de rest van het huis. Mijn lievelingsplant is de pannenkoekenplant. Zij (naar mijn idee zijn het vrouwelijke planten) krijgt elk jaar zoveel baby’s, daar kun je alleen maar respect voor hebben.

Wil je nog meer over mij weten? Iets aan me vragen? Of liever even telefonisch kennismaken? Dan nodig ik je van harte uit om mij een berichtje te sturen.

Ik zou het enorm leuk vinden om jou binnenkort ook beter te leren kennen.

Stuur mij een berichtje