Opladen
Hoe voorkom ik een burn-out, als moeder?
Deze week was het groot in het nieuws; TNO heeft onderzoek gedaan naar burn-outs. Daaruit blijkt dat 29% van de vrouwen, tussen 18 en 35 jaar, te maken heeft met burn-out klachten. Dat zijn er bijna 1 op de 3! En het aantal groeit, want twee jaar geleden ging het nog om 25% van de vrouwen tot 35 jaar. En we kunnen natuurlijk aannemen dat een groot deel daarvan een moeder met burn-out is..
Hoe herken ik een burn-out?
Om een burn-out als moeder te voorkomen is het belangrijk dat je eerst weet wat de signalen en symptomen zijn. Als je weet wat jouw signalen zijn, kun je ook op tijd ingrijpen en aan de rem trekken. Die signalen zijn voor iedereen persoonlijk. Toch is het goed om onderstaande checklist een langs te lopen:
- Je bent vaak moe, ook als je een nacht goed geslapen hebt.
- Je hebt meer moeite om je aandacht ergens bij te houden, of je te concentreren, dan normaal.
- Je bent prikkelbaar of snel geïrriteerd.
- Je emoties zijn heftiger; je huilt sneller of wordt sneller boos.
- Je voelt je onrustig, hebt steeds het gevoel dat je meer moet doen.
- Je kan minder goed tegen drukte dan normaal.
- Je piekert veel en/ of slaapt daardoor slechter.
Zijn een aantal van deze punten herkenbaar voor jou? Lees dan vooral nog even verder..
Parentale burn-out; opgebrand als moeder.
Als mensen praten over een burn-out, dan gaat het meestal ook over werk of studie. Op het werk kan de druk zo hoog oplopen, dat je overspannen of burn-out raakt. Als dat gebeurt, ligt er een heel protocol klaar. Je blijft eerst een tijdje thuis en daarna ga je langzaam weer opbouwen of uitkijken naar ander werk.
Het komt ook voor dat ouders overspannen raken van de thuis situatie. Dat noem je dan ook wel een parentale burnout. In Nederland komt dat voor bij ongeveer 3% van de ouders, meestal moeders. Er zijn geen problemen op het werk, maar juist thuis. Misschien heb je een kind met een grote zorgvraag, of lukt het je niet goed om je kind op een fijne manier op te voeden. Je vraagt je regelmatig af of je het wel goed doet als moeder en je kind vraagt van jou al je energie.
Het kan ook zijn dat je relatie uit balans is, waardoor je een aantal signalen van een mogelijke burn-out bij jezelf herkent. Je voelt je onvoldoende gezien en/ of gesteund door je partner en hebt het gevoel dat je er alleen voor staat.
Wanneer je een parentale burn-out hebt, kun je niet het standaardprotocol gebruiken voor burn-outs. Je kunt niet een tijdje geen moeder zijn en daarna weer langzaam opbouwen. Je blijft moeder, ook tijdens je herstelperiode.
Hoe kun je als moeder voorkomen dat je (helemaal) burn-out raakt?
Het belangrijkste is dat je altijd doet wat werkt voor jou en jouw gezin. Ga dus niet eindeloos opvoedboeken lezen, opvoedprogramma’s kijken en jezelf vergelijken met andere moeders. Dat zal je alleen maar meer onzeker maken. Je doel is om een opvoedmethode te vinden die past bij jullie als gezin. Volg daarbij zoveel mogelijk je gevoel.
Het vinden van een passende opvoedmethode begint bij ontdekken wat belangrijk is voor jou. Wat zijn de dingen waar het voor jou om draait in het leven? Wat zijn je kernwaarden? En ook; waar krijg jij energie en plezier van?
Als je weet wat belangrijk is voor jou, kun je van die dingen een prioriteit maken en nee zeggen tegen alle andere dingen. Op die manier krijg je meer rust, ruimte, tijd en energie voor wat er echt toe doet. Het voorkomt dat je al je energie en tijd kwijt raakt aan dingen die niet belangrijk zijn voor jou en die al jouw energie opslurpen.
Je hoeft het niet alleen te doen.
Klinkt ingewikkeld? Of weet je niet waar te beginnen? Vind je het lastig om te bepalen wat jouw kernwaarden zijn, wat je belangrijk vindt als moeder en waar jij energie van krijgt? Dat is precies waar ik jou mee kan helpen, met de cursus Lekker leven en Ontspannen opvoeden. Als pedagoog en coach voor moeders heb ik een programma ontwikkeld voor moeders die graag meer rust in hun hoofd en in huis willen creëren. Moeders die misschien al een aantal van de burn-out signalen herkennen en willen voorkomen dat ze echt burn-out raken. Ik help je om de rust terug te vinden, te ontdekken wat jouw kernwaarden zijn, ik laat je zien hoe je makkelijker ‘nee’ kunt zeggen en ik geef je handvatten om meer ontspannen te gaan opvoeden.
Je leest alles over Lekker leven & ontspannen opvoeden op deze pagina.