Opladen

Hoe krijg ik meer energie als drukke moeder?

“Ik heb veel te weinig energie om alle dingen te doen, die ik graag wil doen. Ik heb een baan, drie kinderen en mijn huishouden en dan is het wel op. Maar ik zou graag af en toe iets voor mezelf willen doen, vaker sporten, meer lezen, met vriendinnen afspreken. Hoe krijg ik meer energie als drukke moeder? Heb jij tips?”

Hoe krijg ik meer energie als drukke moeder? Ik geef je tien tips!

Is deze vraag herkenbaar voor jou? Wil jij ook graag meer energie? Ben je een drukke moeder? Dan zit je hier goed, want in dit blog ga ik je tien tips geven die jou echt kunnen helpen om meer energie te krijgen!

1. Onderzoek waar je energie, als drukke moeder, vooral weglekt.

Pak pen en papier en schrijf. Juist door dingen op te schrijven krijg je inzicht en helderheid. Wat doe je zo allemaal in een dag of in een week? Wat kost jou ontzettend veel energie?

Waar zie je al tegenop, zodra je het in je agenda noteert?

Bij wie loop je het liefst een blokje om, als je die persoon tegen komt?

Door op te schrijven wat je allemaal doet en wat je energie kost, krijg je inzicht in hoe jij jouw energie verdeelt op een dag. Misschien zie je nu al meteen iets dat beter kan?

Lees ook mijn eerdere blog: Alle ballen hooghouden!

2. Laat een keertje bloed prikken.

Een jaar of vijf geleden was ik overdag steeds enorm moe. Ik had energiedips. Dan kon ik opeens in slaap vallen, terwijl ik aan het lezen was, of televisie keek. Maar ook in de bioscoop en zelfs een keer in het bootje van de Efteling. Als ik op zulke momenten niet even mijn ogen dicht deed, werd ik ook duizelig.

Toen ik eindelijk de stap nam om naar de huisarts te gaan, kwam er uit mijn bloedonderzoek naar voren dat ik veel te laag zat in mijn vitamine D. Dat ben ik toen bij gaan slikken en sindsdien ben ik van die dips af. Het kan dus heel verstandig zijn om een keer een check te laten doen, als je erg laag in je energie zit.

Hoe krijg ik meer energie als drukke moeder? Pauline was 5 jaar geleden vaak heel moe.

3. Let op je vitamines, zodat je meer energie krijgt.

Als drukke moeder wil het er nog wel eens bij in schieten om gezond te eten. Maar dat is natuurlijk superbelangrijk, als je graag meer energie wil!

De belangrijkste vitamines voor meer energie zijn:

– Vitamine B12, die vind je onder andere in eieren en zeewier. Dus bij je lunch een eitje of een bakje zeewiersalade is geen gek plan, vooral niet als je vegetariër bent, zoals ik.

– Vitamine C, echt heel belangrijk, ook als je niet elke verkoudheid van je kinderen mee wilt pikken. Vitamine C vind je vooral in groene groenten zoals broccoli en spinazie, maar natuurlijk ook in de meeste soorten fruit.

– IJzer, vooral als je ongesteld bent! Neem dan een handje cashewnoten, of ga voor spinazie met een eitje.

– Vitamine D. Misschien heb je, net zoals ik had, een tekort aan vitamine D. Dat haal je het liefst uit de zon. Dus, lekker naar buiten! Helaas schijnt de zon hier in Nederland niet zo vaak als ik zou willen en dan zijn champignons bij je maaltijd een goed idee. Of ga, net als ik, voor een tabletje, vooral in de winter. Dat kan natuurlijk ook voor alle andere vitamines.

4. Ga regelmatig naar buiten.

Hij werd bij de vorige tip ook al genoemd, vanwege de vitamine D, maar het is echt belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan. Als je in de ochtend een half uurtje daglicht krijgt, kan dat je hele dag veranderen. Daglicht zorgt ervoor dat je melatonine beter wordt aangemaakt. Daardoor kun je in de avond beter slapen en dat geeft je weer meer energie.
Voldoende licht zorgt er ook voor dat je minder snel somber wordt, vooral als de dagen korter worden.
Daarbij geeft frisse lucht je ook meteen een meer wakker gevoel.

5. Kom in beweging voor meer energie!

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Je bent een drukke moeder, je bent moe. Het liefst wil je lekker op de bank hangen met een kop thee. En dat is natuurlijk ook prima.
Maar als je echt graag meer energie wil, dan is het juist een goed idee om in beweging te komen. Ga tien minuten dansen, rennen of touwtje springen en je voelt dat je energie weer gaat stromen. Je maakt je lichaam juist wakker, door in beweging te komen.

Pauline de Vries op de schommel. Hoe krijg je meer energie als drukke moeder?

6. Maak het leuk voor jezelf.

Alleen jij weet wat jou echt energie kost (zie tip 1) en wat je energie geeft. Waar ga jij van aan, waar word je blij van? Maak een lijstje met dingen waar jij blij van wordt en probeer daar elke week minimaal een ding van te doen. Wat geeft jou energie?

Ik vind het superleuk om met vriendinnen af te spreken, een boswandeling te maken met mijn man, de kinderen voor te lezen, iets te bakken of naar een kringloopwinkel te gaan. Al die dingen doe ik regelmatig en geven me energie!

7. Stel haalbare doelen, juist als je een drukke moeder bent.

Het leuke van doelen stellen, is dat je het kunt vieren zodra het gelukt is. Maar dan moet je natuurlijk wel kleine en haalbare doelen stellen. Toen ik 20 kilo wilde afvallen, was dat voor mij een enorm groot doel. Het zou uiteindelijk ook twee jaar duren voordat ik dat doel gehaald zou hebben.

Maar gelukkig had ik ook kleinere doelen. Zoals “onder de 90 kilo komen” en “een spijkerbroek in een maat kleiner”. Die kleine doelen zorgen ervoor dat je regelmatig een succes kunt vieren en dat geeft je energie.

Heb je echt weinig puf? Stel dan een heel klein doel voor jezelf. Bijvoorbeeld; vandaag ga ik de besteklade opruimen. Of; vandaag stuur ik die mail naar mijn collega. Klusje gedaan? Gefeliciteerd, goed bezig. Vier je succes!

8. Pak op tijd een rustmoment.

Voor mij is dit een enorme valkuil. Ben ik lekker bezig, bijvoorbeeld met het schrijven van een blog, dan ga ik liever nog even door. Maar als ik de hele dag door ga, dan stort ik na het avondeten in. Dan is al mijn energie voor die dag op. Wat helpt om als drukke moeder meer energie te krijgen? Pauzes nemen. Rust pakken waar dat mogelijk is.

Ook al is het maar tien minuutjes met een kop thee uit het raam kijken. Op tijd pauze nemen helpt je de dag door en zorgt ervoor dat je ook nog een fijne avond hebt, met meer energie.

Natuurlijk is het ook slim om op tijd naar bed te gaan. Mijn oma zei altijd; “slaap je niet, dan rust je toch”. Dus gewoon lekker gaan liggen met je ogen dicht, dat helpt ook op je energie weer op te bouwen.

9. Werk aan je mindset.

Mindset is een woord waar sommigen misschien wat jeuk van krijgen. Hoezo mindset? Je mindset is niets meer of minder dan hoe je in het leven staat. Hoe denk je? Is jouw kopje halfvol of half leeg? Ben je de hele dag aan het klagen, dan word je daar ook moe van. Vertel je jezelf steeds weer hoe pittig het is, met kinderen en een baan? Dan is dat ook zo.

Het helpt echt om een beetje positiever te denken. De vraag die ik mezelf (en mijn tieners) regelmatig stel is: wat kan ik nu doen, om me over een uur beter te voelen?

Wat kan jij nu doen, zodat je over een uur meer energie hebt?

10. Delegeer en schrap daar waar mogelijk.

Pak je lijstje van tip 1 er nog eens bij. Zijn daar ook dingen bij die je eigenlijk niet hoeft te doen? Die je minder vaak kunt doen? Of die iemand anders van je over kan nemen? Al is het maar een ding. Of iets wat je vanaf nu elke twee weken doet, in plaats van elke week. Alle beetjes helpen.

Lees ook mijn blog: Waar kan ik mee stoppen, voor nog meer tips!

Dacht jij vanochtend toen de wekker ging nog: “Hoe krijg ik meer energie als drukke moeder?” Dan is het nu tijd om in actie te komen. Kies een of twee van de tips hierboven uit en ga ze vandaag nog toepassen. Alleen door in actie te komen, gaat er echt iets voor je veranderen.