Anders

Hoeveel schermtijd is normaal?

Beeldschermtijd voor kinderen

“Mag ik nog even dit level uitspelen? Ah toe.. nog 5 minuten. Maar iedereen in mijn klas mag veel meer gamen dan ik! Het is niet eerlijk!”
Zijn dit soort uitspraken herkenbaar voor jou als moeder? Ik krijg als pedagoog regelmatig vragen van ouders, over hoeveel schermtijd normaal is voor hun kind. Wat vind jij?

Schermtijd beperken is lastig

Youtube, Videoland, Disney+, Netflix, Tiktok, Instagram, tablet, telefoon, Switch, Playstation.. er is ook zoveel keus en er zijn zoveel verleidingen! Veel ouders hebben regelmatig strijd met hun kinderen over schermtijd. En ook hier is het langere tijd een bron van irritatie geweest. Je wilt niet dat ze er de hele dag op zitten, maar helemaal verbieden is ook niet de bedoeling.
Dan komt vanzelf de vraag; hoeveel schermtijd is normaal?

Is schermtijd slecht?

In de media wordt ook regelmatig gesproken over schermtijd. Meestal zijn het negatieve verhalen. Steeds meer kinderen krijgen problemen met hun ogen of hun nek en rug. Kinderen spelen te weinig buiten. Kinderen worden agressief van sommige videogames. Steeds meer kinderen zijn verslaafd aan sociale media. Dat is zeker waar. Maar is schermtijd en gamen dan alleen maar slecht?

Computers en telefoons horen erbij.

Laten we vooropstellen dat “te veel” natuurlijk nooit goed is. Het is belangrijk dat een kind zich op veel vlakken ontwikkeld en dus ook veel verschillende dingen ontdekt en doet. Door buiten te spelen ontwikkelen ze bijvoorbeeld een goed evenwicht, een goede conditie en sterke spieren. Wanneer ze met vriendjes spelen, leren ze sociale vaardigheden en goed communiceren. Door boeken te lezen, verbeteren ze hun taalgevoel.
Maar ook ‘beeldschermen’ hoort thuis in dit rijtje. Door jong te beginnen, kun jij jouw kind goed begeleiden in hoe om te gaan met een beeldscherm en dat is een belangrijk deel van de opvoeding.

Voordelen van schermtijd.

Door gamen krijgen kinderen een beter ruimtelijk inzicht en een sneller reactievermogen. Het kan een beroep doen op hun creativiteit en ze kunnen hun Engels verbeteren, om maar een paar voordelen te noemen. En er zijn nog veel meer voordelen te noemen. En niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Je kunt een scherm af en toe inzetten als digitale oppas, zodat jij heel even je handen vrij hebt.

Schermtijd kan iets toevoegen aan je opvoeding.

Betekent dit dat elk kind elke dag op een scherm zou moeten zitten om deze dingen te leren? Nee, dat hoeft zeker niet. Want veel van de vaardigheden die ze achter een scherm leren, kunnen ze ook op een andere manier leren. Maar die schermen zijn zeker niet alleen maar slecht voor ze en kunnen echt iets toevoegen. Door af en toe een filmpje te kijken, krijgt je kind bijvoorbeeld een breder beeld van de wereld, ze zien hoe andere kinderen leven en leren over andere culturen of onderwerpen waar jij als ouder niet zoveel vanaf weet. Denk maar eens terug aan hoe je zelf vroeger het Jeugdjournaal, Sesamstraat of het Klokhuis keek. Dat was toch ook heel leerzaam en ontspannend tegelijk?

Kleine kinderen: minder schermtijd is beter.

Er is geen vaste regel van hoeveel schermtijd normaal of goed zou zijn. Elke pedagoog, deskundige en opvoeder heeft daar andere ideeën over en ook ieder kind is anders. Mijn visie is dat juist heel jonge kinderen zo min mogelijk tijd door zouden moeten brengen achter een scherm. Echt voelen, ruiken, aanraken, onderzoeken en in gesprek gaan levert jonge kinderen zoveel meer op. Vanaf een jaar of vier is het leuk om af en toe een filmpje te kijken of een spelletje te spelen. Maar houd het bij af en toe; een kwartier tot een half uur per dag is meer dan voldoende. Nog veel belangrijker: weet wat je kind kijkt en kies voor kwaliteit.

Grotere kinderen: leer ze omgaan met verleidingen.

Grotere kinderen kun je iets meer ruimte geven, maar let daarbij goed op dat er nog voldoende tijd en energie overblijft voor andere leuke dingen. Zodra je kind alleen nog maar blij wordt van beeldschermtijd is het zeker tijd om in te grijpen. Door dit proces goed te begeleiden, leer jij jouw kind om te gaan met de verleidingen van het internet. Maak dus goede afspraken en geef zelf het goede voorbeeld.

Ik ben heel benieuwd hoe het bij jullie thuis gaat. Levert schermtijd vaak gezeur op, of hebben jullie afspraken waar je kind zich goed aan houdt? En welke spelletjes, programma’s of filmpjes vind jij geschikt (of juist helemaal niet)?

Laat het me weten via het contactformulier!