Opvoeden

Wat is consequent zijn precies?

“Ik zou echt veel consequenter moeten zijn. Maar hoe?”

Veel moeders die ik spreek zeggen dat ze vinden dat ze consequenter zouden moeten zijn, omdat ze denken dat de kinderen dan beter gaan luisteren. Maar wat bedoelen ze daar precies mee? Wat is consequent zijn precies? En maakt niet consequent zijn je dan een minder goede moeder?

Krijg je verwende prinsjes en prinsesjes als je niet standvastig bent?

Maar wat is consequent zijn? Consequent zijn betekent eigenlijk alleen: rechtlijnig vasthouden aan iets wat eerder afgesproken is. Oftewel: standvastig zijn. Als we er vanuit gaan dat dat klopt, wat is dan volgens jou het tegenovergestelde van consequent? Veel ouders noemen als tegenstelling van consequent zijn ‘verwennen’. Ouders zijn consequent naar hun kinderen, of ze verwennen hun kinderen. Ouders die niet consequent genoeg zijn, krijgen verwende prinsjes en prinsesjes. Ik zie dat anders. Ik denk dat het tegenovergestelde van consequent “flexibel” is. 

Wees duidelijk en stel regels op.

Hoe dan ook, het begint allemaal met het afspreken van een regel. Als er geen duidelijke afspraken zijn, kun je namelijk ook niet consequent of flexibel met die regel om gaan. En daar gaat het helaas al vaak mis. Ik zie vaak dat er helemaal geen regel is, of dat het kind niet weet dat er een regel is. Begin dus met duidelijk aan je kind te vertellen, laten zien en voordoen, wat de regel is. Ik zal je een voorbeeld geven: wij doen onze schoenen uit, zodra we binnen komen, omdat het huis dan schoner blijft.

Je kunt een rekje neerzetten voor de schoenen, zodat je kind herinnerd wordt aan de afspraak. Je zult zelf elke keer je schoenen uit moeten doen bij binnenkomst, om je kind te laten zien wat de bedoeling is (voorleven). En tot slot moet je tijd en energie investeren om de nieuwe regel aan te leren, je zult je kind nog vaak moeten helpen herinneren aan de nieuwe afspraak.

Met regels kun je kiezen om consequent te zijn, of niet.

Pas wanneer de regel duidelijk is, kun je ervoor kiezen consequent om te gaan met deze regel. Dan stuur je je kind terug naar de hal, zodra hij vergeet zijn schoenen uit te doen. Maar dan is er ook ruimte om flexibel om te gaan met de regel. Bijvoorbeeld als je thuis komt en je kind moet heel nodig plassen en je zegt dat hij dan, voor deze keer, wel snel door mag lopen met zijn schoenen aan.

Zijn de regels duidelijk voor je kind?

Dus op de vraag: “Moet ik consequenter zijn?” Stel ik ook vaak een vraag: “Heb je heldere regels en zijn deze regels ook duidelijk voor je kind?” Dan kun je zelf kiezen hoe consequent je op dat moment wilt zijn.

Hoe stel je goede regels op?

Je kunt natuurlijk als ouders aan tafel gaan zitten en samen een flinke rij regels bedenken, maar de kans op succes is dan vrij klein. Het liefste wil je jouw kinderen zelf betrekken bij het opstellen van de regels, omdat ze dan zelf ook geloven dat dit goede regels zijn die gelden voor het hele gezin. Natuurlijk is het wel afhankelijk van de leeftijd van je kind, in hoeverre ze je daarbij kunt betrekken.

Goede regels helpen jou om consequent te kunnen opvoeden.

Maar wat zijn goede regels?

Hulp bij opvoeden.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van de regels, het voorleven of heb je nog geen idee welke opvoedstijl goed bij jullie past? Dan help ik je daar graag mee. Ik ben Pauline, pedagoog MSc en coach voor moeders. Ik help heel veel moeders om heldere regels op te stellen en zo rust in huis te creëren.

Neem maar eens een kijkje op mijn “over mij” pagina. Wil je graag samen met mij aan de slag om rust in je huis en in je hoofd te creëren? Stuur me dan een berichtje via de contactpagina, dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek in.